Shopping Basket
Your Basket is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Delivery
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should receive an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Basket

Your Business Name Here

Your Business Tagline Here

Blog

Blog

Niet...niet? Het woord NIET in de ban!

Posted on 21 October, 2016 at 4:05

Niet rennen!

Niet je zusje slaan!

Niet aankomen!

 

En wat gebeurt er? De kinderen rennen door de gang, slaan er op los en zitten overal aan, waar ze eigenlijk af zouden moeten blijven. Omdat ze zo graag dwars willen zijn? Of om jou te pesten? Nee hoor, het probleem zit in het woord NIET. Dit woord wordt namelijk niet opgeslagen door onze hersenen. En wat gebeurt er met de zin als je het woord NIET weglaat? Precies…!

Dus eigenlijk doen de kinderen precies wat in hun hersenen blijft hangen: ‘rennen’, ‘zusje slaan’, ‘aankomen’. Willen we dat? Nee!

 

Maar wat dan wel? En in die zin zit het antwoord! Door het gewenst gedrag te benoemen, vermijd je het woord NIET. Je geeft aan welk gedrag je wel wilt zien:

 


Loop eens rustig!

Blijf van je zusje af!

Laat alle spullen eens staan!

 


Dat lijkt hetzelfde, heel duidelijk, kort en bondig… en toch is het effect vele malen groter dan wanneer je het ‘verboden woord’ gebruikt. Mag je het woord NIET dan helemaal NIET meer gebruiken? Soms kan het ook heel handig zijn. Probeer het maar eens bij jonge kinderen die moeite hebben met eten:

 

Niet opeten hoor…

 


Bedenk ook dat alles wat je aandacht geeft groeit. Dus benoem je vaak en veel het negatieve gedrag van je kind, dan wordt dit groter. Vestig je vooral de aandacht op het positieve gedrag, dan zal dat toenemen. Daar wordt toch iedereen blij van!

 

Verandering begint met bewustwording. Hoe vaak gebruik jij het woord NIET per dag? Turf het maar eens! En floept er toch nog een NIET uit? Bedenk je dan wat je wel wilt!

 


Een reactie op mijn BLOG is NIET verplicht… wel heel erg leuk!


 

 

Categories: None