Shopping Basket
Your Basket is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Delivery
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should receive an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Basket

Your Business Name Here

Your Business Tagline Here

Blog

Blog

Echtscheiding

Posted on 11 December, 2016 at 8:20

        

Eén op de drie (echt)paren in Nederland krijgt te maken met een (echt)scheiding.

Dit brengt voor de ouders en hun kinderen veel verdriet met zich mee.

 

Kinderen beseffen vaak niet wat er allemaal gaat gebeuren. Het zorgt bij hen voor veel onzekerheid. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen ondersteunen. Ook de mensen die dichtbij het kind staan kunnen een steentje bijdragen. Onderstaande tips kunnen daar wellicht bij helpen:

 

 

Tip 1:

Vertel eerlijk wat er aan de hand is. Kinderen hebben behoefte aan een eenvoudige eerlijke uitleg, zonder dat één van de ouders de schuld krijgt.

 

Tip 2:

Leg uit dat de scheiding niet de schuld van het kind is. De scheiding is een beslissing van de ouders en heeft niets met het gedrag van het kind te maken. Het is goed om dit de eerste periode meerdere malen te herhalen.

 

Tip 3:

Luister aandachtig naar de vragen en zorgen van het kind. Probeer niet meteen te gaan oplossen. Neem de tijd voor de gesprekjes. Blijf rustig zitten en onderbreek het kind niet. Een kind wil gehoord worden. Het heeft behoefte aan geduld en aan ongedeelde aandacht.

 

Tip 4:

Laat het kind weten dat het oké is hoe het reageert op de scheiding, geef het kind de ruimte om zijn of haar gevoelens en emoties te tonen.

 

Tip 5:

Laat het kind weten, dat veel kinderen wensen dat hun ouders weer bij elkaar komen, maar dat dit bijna nooit gebeurt.

 

Tip 6:

Stel het kind gerust over zijn of haar persoonlijke veiligheid. Een kind met één ouder voelt zich kwetsbaarder, heeft geruststelling nodig dat er goed gezorgd wordt voor hem of haar.

 

Tip 7:

Praat met het kind over andere kinderen van wie de ouders gescheiden zijn. Het kind voelt zich minder alleen.

 

Tip 8:

Geef het kind de ruimte om van beide ouders te blijven houden. Zeg geen slechte dingen over de andere ouder en gebruik het kind niet als boodschapper.

 

Tip 9:

Een goed ondersteunend netwerk voor de ouder is erg belangrijk, zodat het kind zich niet verantwoordelijkheid gaat voelen voor het emotioneel welzijn van de ouder.

 

Tip 10:

Zoek een boek over echtscheiding, passend bij de leeftijd van het kind, lees dit samen en praat er over. Het helpt om stap voor stap zaken te bespreken. Bovendien structureert het de gedachten van het kind. Het lezen van een boek biedt het kind een concrete aanleiding om vragen te stellen.


Boekentips zijn bijvoorbeeld: 


Vraag bij uw bibliotheek om advies. Er zijn nog veel meer boeken over 'echtscheiding' op de markt gebracht.


Maakt u zich zorgen om uw kind? Heeft het een steuntje in de rug nodig? Wat extra begeleiding om beter om te kunnen gaan met de veranderde situatie, de zorgen en het verdriet? 


Neem gerust contact op. Tijdens het gratis intakegesprek bekijken we uw hulpvraag en stemmen we de begeleiding af op de behoeften en voorkeuren van uw kind. Een paar gesprekken met praktische oefeningen kunnen u en uw kind al verder helpen!


Vond je deze tips interessant? Of heb je een vraag of opmerking? Laat een reactie achter!


 

Categories: None